ANKARA MAMAK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Şubesi

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Şubesi

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Şubesi

_Akademik ve Mesleki Gelişim Faaliyetleri

 

Öğretmenlerin Mesleki Gelişiminde Yeni Yaklaşımlar; 

Hizmet içi eğitim faaliyetleri standart eğitim programları doğrultusunda kurs ve seminer faaliyetleri olarak düzenlenmekte iken 11 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği" kapsamında "Öğretmen-yönetici hareketlilik programları", " Okul temelli mesleki gelişim (OTMG) programları", Mesleki gelişim toplulukları (MGT) şeklinde de yapılmaya başlanmıştır. 

OTMG (Okul Temelli Mesleki Gelişim) Okul Temelli Mesleki Gelişim, okul tarafından belirlenen ve o okula özgü olan eğitim ihtiyacının karşılanması amacıyla mahallî hizmet içi eğitim planı kapsamında düzenlenen hizmet içi eğitim faaliyetleridir.

Öğretmen-Yönetici Hareketlilik Programı; başarısı, iyi uygulamaları, farklı projeleri veya farklı öğrenme ortamları ile ön plana çıkan okulların bilgi ve tecrübelerinin paylaşılması ile diğer okullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilerin bu okulları ziyaretini sağlamak amacıyla düzenlenmektedir. 

MGT (Mesleki Gelişim Toplulukları) Mesleki Gelişim Toplulukları; okuldaki eğitim öğretim uygulamalarını geliştirmek, katılımcıların mesleki bilgi ve becerilerini artırmak, birbirlerinden ve uygulamadan öğrenerek mesleki gelişimlerini sağlamak amacıyla düzenlenmekte ve Mesleki Gelişim Topluluklarının topluluk içi iletişimi ve yapılan çalışmaların paylaşımı ÖBA üzerinden yapılmaktadır.


ÖBA Platformu;

ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı) , öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerini uzaktan eğitim yoluyla desteklemeye yönelik olarak 23 Ocak 2022 tarihinde oluşturulmuş bir platformdur. Mesleki çalışmalar kapsamında eğitimler, uzman ve başöğretmenlik eğitimleri, öğretmen okul yöneticilerinin uzaktan eğitimleri Mesleki Gelişim Toplulukları eğitimleri ve canlı/senkron eğitimler hizmet içi eğitim kapsamında ÖBA platformunda yapılmaktadır.

ÖBA da yapılan eğitim türleri kişisel gelişim eğitimleri, öğretmenlik branş eğitimleri, özel ve genel alan eğitimleri, yönetim ve kurumsal eğitim türlerinde yapılmaktadır. 

 

Hizmet İçi Eğitim Modülü ve e-Sertifika

Öğretmenlerin T.C. Kimlik numaralarını ve faaliyet numaralarını kullanarak, internet üzerinden hizmet içi eğitim faaliyetlerine yapmış oldukları başvurular aynı sistem içinde elektronik olarak değerlendirilmektedir. Başvurular, başvuruyu yapan personelin okulu/Kurumu, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, ilgili Bakanlık Birimi ve sorumlu Bakanlık Birimi onaylarından sonra nihai katılımcı listesi oluşturulmaktadır. 

Faaliyetlere ait tüm evrak akışı, duyurular ve belge tanzimi (e-sertifika) sistem üzerinden yapılmaktadır.

 

Standart Eğitim Programları

            Genel Müdürlüğümüzce mesleki gelişim programları, belirlenen eğitim ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmakta güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Hazırlanan bu programlar Bakanlığımızca ve mahalli hizmet içi eğitim faaliyetlerinde kullanılmaktadır. 2023 yılında yeni hazırlanan/güncellenen programlar ile birlikte, kullanımda olan 'Standart Eğitim Programı' sayısı 1907'ye ulaşmıştır. Mesleki Gelişim programları dört ana kategoride kişisel gelişim eğitimleri (teknoloji, yaşam becerileri), öğretmen eğitimleri (genel alan, özel alan,) özel nitelikli eğitimler (Eğitici eğitimi, branş değişikliği-görevde yükselme) , yönetim ve kurumsal eğitimler (genel alan, özel alan) kategorilerinde hazırlanmakta ve uygulanmaktadır.

 

Şafaktepe Mah. 125 Cad. No 5 Mamak / ANKARA - 0312 319 1823, Ek Bina 0312 362 3372

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.