Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen eTwinning Çalıştayında ortaokul branş öğretmenlerimizin katılımıyla 6 eTwinning projesi geliştirilmiş ve Nisan ayı boyunca okullarımızda uygulanarak tamamlanmıştır.
Projedeki tüm öğretmenlerimizin işbirliği ile öğrencilerimizle çok kıymetli etkinlikler yapılmıştır. Öğretmenlerimiz mesleki gelişimlerine katkı sağlayan, eğitimde iyi örnekleri birbiriyle paylaşabilmişlerdir.
Öğrencilerimizin 21.Yüzyıl Becerileri desteklenirken birçok Web2.0 aracıyla ders içerikleri oluşturulmuştur.
Bu süreçte İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sn.Mustafa ÖZEL ve Şube Müdürümüz Sn.Hayrettin YILMAZ proje çalışmalarını yakınen takip etmişlerdir.
Projeler gönül veren öğretmenlerimizi, onları destekleyen okul idarecilerimizi ve velilerimizi canı gönülden tebrik ediyoruz. Öğretmen ve Öğrencilerimize çalışmalarında başarılar diliyoruz.
PROJELERİN İÇERİKLERİ AŞAĞIDA BELİRTİLMİŞTİR:
Şimdi Yeşillenme Zamanı (10-14 Yaş):Teknolojinin gelişmesi ve sanayileşme ile yaşam tarzında oluşan değişimler insanların doğadan uzaklaşmasına sebep olmuştur.Doğada vakit geçirmek insanın sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahipken doğadan uzaklaşma ise insanlar üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır; hastalık vb. İncelemeler çocukların doğal ortamlarda vakit geçirmelerine DEHB bulgularını azalttığını, stresle baş etme seviyelerini arttırdığını, motor, denge ve konsantrasyon becerilerini geliştirdiğini , sosyal ve çevresel davranışlarını arttırdığını göstermiştir.Doğada vakit geçirmek insanın sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahipken doğadan uzaklaşma ise insanlar üzerinde olumsuz etkiler bırakmaktadır; hastalık vb. İncelemeler çocukların doğal ortamlarda vakit geçirmelerine DEHB bulgularını azalttığını, stresle baş etme seviyelerini arttırdığını, motor, denge ve konsantrasyon becerilerini geliştirdiğini , sosyal ve çevresel davranışlarını arttırdığını göstermiştir.Projemizin asıl amacı öğrencilerimizin doğadan uzaklaşarak unuttukları ekolojiyle onları tekrar buluşturmak, biyoçeşitliliğin hayatın içerisinde özellikle de 'Botanik' temelinde nasıl varolduğunu keşfetmelerini sağlamaktır.
Değerlerin Resfebesi (10-14 Yaş):Gelişen teknolojiyle birlikte aile ve akran gruplarından uzaklaşan öğrencilerin değer algılarında ve sosyal iletişimlerinde aksaklıklar meydana gelmiştir. Resfebe tekniğini kullanarak öğrencilere değerler eğitimi verilmeye çalışılacak ve bu sayede çocukların sosyal iletişim becerileri kazanımları hedeflenecektir.
Çünkü resfebe tekniği kelime ve kelime gruplarının harf, sayı ve resimlerle temsil edilmesiyle oluşturulan bir oyun tekniğidir. Resfebe iletişim becerileri kazandırmanın yanı sıra öğrencilere planlı hareket etmeyi, görsel okuma becerisini, belirli bir konuya odaklanma alışkanlığını, merak duygusunu geliştirip araştırmayı ve farklı düşünmeyi kazandıran bir tekniktir. Projemiz ortaokul bütün kademelerindeki öğrencileri kapsamaktadır.
Korkma Benden (10-14 Yaş):Koranavirüs sürecinde çocuklar mikroorganizmaların hepsinin zararlı olduğunu düşünmektedir ve onlardan korkmaktadırlar. Çünkü çocuklar görmedikleri canlıları anlamak ve anlamlandırmakta zorlanmaktadırlar. Bu da çocuklarda kaygı oluşturmaktadır. Çünkü çocukların belirsizlik durumlarında algıları kötü senaryolarla yönetilmektedir.
Projemizle çocuklara her mikroorganizmanın zararlı olmadığını, hatta vücudumuz için yararlı birçok mikroorganizmanın olduğunu belirteceğiz. Ayrıca yediğimiz bir çok besinin oluşumunda (yoğurt, peynir, ekmek, kefir..) bu canlılara ihtiyaç duyduğumuzu, vücudumuzun yapısında bulunarak bize vitamin ürettiklErini anlamalarını sağlayacağız.
Çarpışan Sayılar(10-14 Yaş):Matematik gündelik basit hesaplamalardan, doğadaki yaşamdan uzayın derinliklerine kadar ilerleyen evrensel bir dildir. Dünya'nın her yerindeki insanların ortak alanıdır. Bu alandaki becerilerin temelini dört işlem oluşturmaktadır. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme olarak adlandırılan bu dört işlemden, çarpma işlemi; bölme işleminin de temelini oluşturan ve genel olarak öğrencilerin zorlandıkları bir işlemdir. Bu eksikliğin; disiplinlerarası etkileşim, oyunlarla öğretim, inovasyona dayalı işbirlikçi öğrenme gibi metotlarla giderilmesi hedeflenmektedir. Bu şekilde öğrencilerin çarpma işlemi becerisinin iyileştirilmesi ve öğrenmede kalıcılık amaçlanmaktadır.Çarpma işleminin sadece bir tablodan ibaret olmadığının öğrenciler tarafından farkedilmesi hedefimizdir. Bu proje ile çarpma işleminin farklı metodlar kullanarak yapılabileceğini ve oyunlaşabileceğini göstermeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda matematiğin eğlenceli bir şekilde öğrenilebileceği de projenin hedefleri arasındadır. Disiplinler arası etkileşim ile bu becerinin işlenmesi ile de matematiğin evrenselliğini ön plana çıkarma hedeflenmektedir.
Tasarruf Özel Harekat! (10-14 Yaş):Ülkemiz, özellikle fosil enerji kaynakları bakımından büyük oranda dışa bağımlı bir ülkedir. Dolayısıyla mevcut enerji kaynaklarımızı tasarruflu kullanmak oldukça önemlidir. Elektrik enerjisinin,doğalgazın,su kaynaklarımızın etkili, verimli ve tasarruflu kullanılması, kâğıt israfının en aza indirilmesi, geri dönüşüm uygulamalarının daha fazla arttırılması ve ilk planda öğrencilere enerji bilinci kazandırılması son derece önemlidir. Bu bağlamda, projemizin temelini enerji verimliliği, enerjiyi etkili verimli ve tasarruflu kullanma oluşturmaktadır.
Let's Play Learn (10-14 Yaş) :Projemiz pandemi döneminde evde ve bilgisayar başında durağan bir hayat geçiren erinlik dönemi çocuklarımıza keyifli bir şekilde İngilizce öğretimi için oluşturulmuştur. Ne kadar farklı duyuya hitap ederse öğrenmenin o kadar kalıcı olacağı inancıyla İngilizce öğretiminde oyun, spor ve web 2.0 araçlarından faydalanarak çocuklarımızın hem hareket etmesini hem de dil öğrenmesini desteklemeyi planlıyoruz. Projemizin hedef kitlesi 11-14 yaş arası ortaokul çocuklarıdır. Nisan ayında başlayarak bir ay süreyle projeyi sürdürmeyi hedeflemekteyiz.